سیمان کاری طرح چوب سیمانی احتمالا جزو گزینه ها و انتخاب های افرادی باشه که از طرفی دل در گرو کار کردن چوب در فضایی از خانه خود هستند از طرفی دیگر هزینه مربوط به این کار را یا در بودجه خود نمیبینند و یا معقول نمی دانند. یکی از بهترین راه حل های چنین شرایطی استفاده از سیمان کاری طرح چوب سیمانی است. به این شکل که شما از ملات سیمان به عنوان یک متریال مقاوم استفاده کرده اید و از طرف دیگر اگر توسط یک تیم باتجربه در طرح چوب اجرا شود، با یک خروجی نهایی قابل قبول مواجه خواهید شد.
قطعا هیچ متریالی جای خود چوب را نمی گیرد، اما نکته مهم این است که در برخی مکان ها، اتفاقا نیاز هست متریالی مقاوم همچون سیمان کار شود تا در برابر ضربه ها و شرایط آب و هوایی خاص دوام بیاورد. در چنین حالتی اگر با طرح چوب نیز کار شود عملا با یک تیر دو نشان زده اید.
چرا از متریال سیمان استفاده کنیم؟
جواب این سوال کاملا مشخص است. امروزه مگر می شود وقتی به ساختمان سازی فکر کرد، ملات سیمان جزو پایه ترین متریال های مورد استفاده شما نباشد. البته انواع متریال و مصالح مختلفی امروزه وجود دارد که از آنها هم می شود استفاده کرد. اما جایگاه سیمان و ملات و بتن در ساختمان سازی امروزی، جایگاهی غیرقابل انکار است. چون از هر متریال دیگر استفاده کنید هم مقاومت سیمان شسته را ندارد و هم مقرون به صرفه نحواهد بود.
مثلا فرض کنید که در یک بخش از خانه خود قصد دارید یک کار ترمیمی انجام دهید. یکی از این پیشنهادات سیمان کاری طرح چوب سیمانی است. حال فرض کنید که همین کار را با خاک رس و گل انجام دهید. قطعا متوجه خواهید شد که یا از نظر دیتیل اجرایی دقیقا همین هدف محقق نمی شود از طرف دیگر به سرعت فرسوده و در برابر رطوبت از بین می رود.
انواع سیمان کاری
برای استفاده از سیمان در ساخت و ساز و اصطلاحا سیمان کاری، روش های مختلفی وجود دارد. این تفاوت مربوط به ابزارها، نحوه اجرا، زمان و…است. از روش های معمول سیمان کاری می توان به روش های سیمان شسته (که در انواع نما کلاسیک و …هم کاربرد دارد)، نما سیمانی تخته ماله، نما تگرگی یا ماهوتی، نمای تیشه ای یا چکشی، نما سیمانی آبساب، نما رومی یا نما کلاسیک سیمانی (که با ابزار زنی نما اجرا میشود) و… اشاره کرد که مشاهده می کنید که تنها با ملات و سیمان این همه روش و تفاوت در روش سیمان کاری وجود دارد.
حالا نکته مهم اینجاست که مثلا اگر قصد سیمان کاری طرح چوب سیمانی دارید، کدام یک از این روش ها را انتخاب نمایید. یا مثلا اگر می خواهید یک نما کلاسیک را از روش بازسازی نما ساختمان با سیمان ترمیم کنید، کدام روش مناسب شماست؟ این موضوع بستگی زیادی به فضایی که قصد دارید سیمان کاری کنید دارد اما در ادامه ما سعی می کنیم که سیمان شسته که جزو معمول ترین این روش هاست را توضیح دهیم.
سیمان شسته چیست؟
نما سیمانی با استفاده از روش سیمان شسته که در اغلب کارهای نما کلاسیک سیمانی هم قابل مشاهده است، به این صورت کار می شودکه بعد از اجرای زیرسازی مناسب در نما، ملات مناسب که از سیمان و پودر سنگ و سیمان سیاه و رنگ معدنی و…تشکیل شده، بر روی زیرسازی یا سفت کاری ساختمان پاشش میشود و بعد از مدت زمانی با یک وسیله ابر مانند که خیس شده، شروع می کنند به کشیدن بر روی سطح سیمان شده تا سیمان لابلای سنگ دانه ها شسته شود و سنگ دانه ها بیرون بزند و دیده شود که در این صورت اگر به عنوان مثال سیمان کاری طرح چوب سیمانی مدنظر شما بوده، با این کار بافت دلخواه ایجاد می گردد.
نحوه اجرای سیمان کاری طرح چوب سیمانی
سیمان کاری طرح چوب سیمانی که یکی از کاربردهای معمول آن، بر روی دیوارهای دور حیاط اجرا می شود و یا در نماها و…، به این صورت اجرا می شود که ابتدا باید زیرسازی مناسبی ایجاد شود. بعد از اجرای زیرسازی ملات مناسب آماده می شود و بسته به فضایی که نیاز هست کار شود، سیمان بصورت پوششی بر روی زیرسازی کار قرار داده می شود و استادکار شروع می کند به ایجاد بافت های طرح چوب بر روی سیمان کار شده تا در نهایت سیمان کاری طرح چوب سیمانی ایجاد گردد.
بازسازی نما ساختمان با سیمان
یکی دیگر از فضاهایی که از سیمان کاری استفاده می شود، بازسازی نما ساختمان با سیمان است. در این روش نیز شبیه به سیمان کاری طرح چوب سیمانی که در بخش قبل توضیح دادیم چگونه در اجرا بر روی یک دیوار بکار می رود. در این حالت نیز به همان شکل ابتدا باید زیرسازی نما آماده شود. یک نکته مهم در بازسازی نما ساختمان وجود دارد اینکه آیا در طرح بازسازی، قرار بر تغییرات عمده در طرح نما است یا تغییرات جزئی. به این دلیل که اگر به عنوان مثال قرار است بالکن حذف شود و یا تغییرات عمده دیگری به این شکل اعمال شود، بایدابتدا این تغییرات لحاظ شوند بعد زیرسازی کار بر روی طرح نهایی اجرا شود.
در صورتی که زیرسازی آماده باشد نوبت به شروع فرایند خلق نما سیمانی جدید با سیمان شسته است. به این معنی که سیمان آماده شده بر روی زیرسازی پاشیده می شود و بسته به طرحی که در نظر گرفته شده است پرداخت نهایی انجام می شود. پرداخت نهایی از این جهت قطعی نگفتیم که مثلا در سیمان کاری طرح چوب سیمانی یک نوع پرداخت نیاز هست و در طرح های دیگر نیز به همین شکل می تواند متفاوت باشد. در همین مثالی که زدیم یعنی سیمان کاری طرح چوب سیمانی، پرداخت نهایی باید به این شکل باشد که خطوط تصادفی و نامتقارنی بر روی سیمان ایجاد شود که در نهایت شبیه به خطوط و گره های یک درخت یا الوار چوبی بشود. به این شکل بعد از پرداخت نهایی که اغلب با ابزار زنی نما انجام می شود شما محصول نهایی را تحویل خواهید گرفت.